

HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANI
Haritacılıkla İlgili Eğitim Videolarının olduğu YouTube Kanalı için tıklayınız.
(Alan Öğretmenimiz Emre Karaağaç)
HARİTA TAPU KADASTRO ALANI
Harita Tapu Kadastro alanı; arazi ölçümü, harita çizimi ve hesaplamaları yapma, tapu siciline konu olan her türlü işlemi yapma, taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Yeryüzündeki arazi, ev, arsa, orman, maden gibi hareket edemeyen, bir yerden başka bir yere taşınamayan doğal ve yapay tesislere "taşınmaz mal" denir. İşte bu doğal ve yapay tesislerin haritacılık ölçüm cihazlarıyla ölçülmesi, belirli oranlarda küçülterek bir altlığa çizilmesi işlemini yapan meslek elemanlarına haritacı denir.
Alanımız 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında eğitim öğretime başlamıştır. Alanımız ilk mezunlarını 2014-2015 eğitim öğretim yılında vermiştir. Mezun olan öğrencilerimizden bir kısmı özel sektörde haritacılık faaliyetlerini yürütürken bir kısmı da devlet kurumlarında memur olarak halen görev yapmaktadırlar.
Alanımız bünyesinde bir BT (Bilişim Teknolojileri) Sınıfı ve bir de alan şefliği bulunmaktadır.
Alanımız bünyesinde 2 adet total station, 2 adet elektronik teodolit, 5 adet nivo, 2 adet kameralı drone, 15 adet çelik şerit metre, 5 adet şakül, 6 adet mira, 10 adet jalon, 6 adet jalon sehpası, 10 adet reflektör ve 5 adet ölçü fişi bulunmaktadır.
Okulumuz bahçesinde haritacılık uygulamalarında kullanılmak üzere; pilye, nirengi noktaları, poligon noktaları, nivelman noktaları ve fotogrametrik nirengi noktaları bulunmaktadır.
Alanımızda, Harita Yüksek Mühendisi Emre KARAAĞAÇ eğitim vermektedir.
Alanın Altında Yer Alan Dallar
· Harita Kadastro,
· Tapu Kadastro
dallarının eğitimi verilmektedir.
Eğitim ve Kariyer İmkânları
Meslek eğitimi, meslek liselerinin Harita Tapu Kadastro alanında diploma programında verilmektedir. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler, Harita Tapu Kadastro alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna girişlerde, okul puanı dışında ayrıca ek puan alır.
Meslek yüksekokullarının Harita Kadastro programını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nda başarılı oldukları takdirde;
· Harita Mühendisliği,
· Geomatik Mühendisliği,
· Şehir ve Bölge Planlama
· Çevre Mühendisliği,
· Jeoloji Mühendisliği,
· Orman Mühendisliği,
· Tapu Kadastro,
gibi dört yıllık fakültelerde öğrenim görebilirler. Ayrıca TYT ve AYT sınavında başarılı olanlar diğer yükseköğrenim kurumlarını da tercih edebilirler.
Harita ve inşaat sektöründe harita teknisyeni olarak görev yapan elemanlar şantiye şefliği görevine terfi edebilirler. İki yıllık yükseköğrenimini tamamladıktan sonra kamu kurumlarında ve özel sektörde harita teknikeri, topoğraf, alet operatörü olarak büro ve arazi işlerinde çalışırlar. Dört yıllık öğrenim programından mezun olduklarında çalıştıkları kamu kurumlarında veya özel sektörde "Harita Mühendisi" unvanıyla görev alabilirler. Harita Mühendisi olarak kendi özel harita bürolarını da açabilirler.
Tapu ve kadastro teknisyenleri iki yıllık yükseköğrenimden mezun oldukları takdirde kendi kurumlarında hizmet sürelerine bağlı olarak müdür yardımcılığı, kadastro şefi, şef, kadastro üyesi, kontrol memuru kadrolarına atanabilirler. İşletme müdürü, kadastro müdürü, tapu müdürü, bilgi işlem müdürü, şube müdürü, tapu müdür yardımcısı, kadastro müdür yardımcısı, hukuk müşaviri, APK uzmanı, uzman, eğitim uzmanı, araştırmacı ve çözümleyici kadrolarına atanabilmek için en az dört yıllık yükseköğrenimden mezun olmaları gerekmektedir.
Meslek yüksekokullarının Tapu Kadastro programını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nda başarılı oldukları takdirde;
· Harita Mühendisliği,
· Geomatik Mühendisliği,
· Tapu Kadastro
· Kamu yönetimi
gibi dört yıllık fakültelerde öğrenim görebilirler. Ayrıca TYT ve AYT sınavında başarılı olanlar diğer yükseköğrenim kurumlarını da tercih edebilirler.
İstihdam Alanlarımız
Harita-Tapu-Kadastro Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Devlet Demir Yolları,
2. Devlet Su İşleri,
3. Karayolları Müdürlükleri,
4. Belediyeler,
5. İller Bankası,
6. Bayındırlık Hizmetleri,
7. Havayolları,
8. Petrol Araştırmaları,
9. Tapu Müdürlükleri
10. Kadastro Müdürlükleri,
11. Tapu Kadastro Bölge Müdürlükleri,
12. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü,
13. İnşaat Şirketleri,
14. Harita Mühendisliği Büroları,
15. Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB),
16. Harita Genel Müdürlüğü (HGM),
17. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.(TEDAŞ),
18. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.(BOTAŞ),
19. Türk Telekomünikasyon A.Ş.(TÜRK TELEKOM),
20. Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA)
21. Orman Genel Müdürlüğü
vb. yerlerde çalışabilirler.