ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı, altında yer alan dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.
Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.
Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
Tanımı : Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.
Görevleri :
» Elektrik tesisat projelerini çizmek.
» Elektrik tesisat borusu ve kanalı döşemek.
» Çağırma tesisatlarını yapmak.
» Haberleşme ve bildirim tesisatlarını yapmak.
» Güvenlik tesisatlarını yapmak.
» Çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak.
» Dağıtım tabloları montajını yapmak.
» İç aydınlatma tesisatlarını yapmak.
» Dış aydınlatma tesisatlarını yapmak.
» Topraklama ve paratöner tesisini yapmak.
» Aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak.
» Kuvvet tesisatını döşemek.
» Kuvvet tesisat bağlantılarını yapmak.
» Kuvvet tesis iç ve dış aydınlatmasını yapmak.
» Pano montaj hazırlığı ve malzeme montajı yapmak.
» Bara işlemek.
» Kuvvet tesis bakım onarımını yapmak.
» Teçhizata etiketleme/kodlama yapmak.
» Kablo montajı yapmak.
» Pano testini yapmak.
» Tesiste/Sahada Pano montajı yapmak.
Çalışma Ortamı ve Koşulları : Elektrik tesisatları ve pano montörleri; inşaatlarda, elektrik santrallerinde, şantiyelerde, ev ve iş yerlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişmekle beraber genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerinde çalışırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevlerini yaparken dikkatsiz davranmaları önemli kazalara yol açabilir. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, çizme, eldiven, tulum v.s) altında çalışmak zorundadırlar.
İş Bulma İmkanları : Elektrik tesisatları ve pano montörlerinin iş bulma olanakları oldukça geniştir. Özel sektöre ait işletmelerde çalışma olanakları bulabildiği gibi küçük ölçekli işletmelerde de çalışabilir. Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini açabilmektedirler
İstihdam durumu, inşaat sektörüne bağlı olarak değişebilmektedir. Pano montörü olarak çalışan kişiler tesisat işlemlerinin, atölye, sistem ya da makinenin çalıştırılması ile ilgili yüzü ile ilgilenirler. Temel işlemler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve pano testi gibi alanlarda ihtisaslaşma görülebilmektedir. Bu alanda çoğunlukla küçük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdikleri gözlenmektedir.